Θα το φας και αυτό;

Πηγή: arkoudos.com

Αυτό είναι ένα άρθρο. Τα bold είναι για να τα διαβάσουμε όλοι μαζί, σιγά-σιγά, για να αφομοιώσουμε αυτό το δεν έχω λόγια, πράγμα, κείμενο, όπως θέλετε πείτε το:

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS

Παζάρι για παραπομπή 10-15 πρώην υπουργών

Παρασκηνιακή διαπραγμάτευση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.για συμφωνία στα πρόσωπα και το πολιτικό τους βάρος, ώστε να υπάρξειισορροπία στην κατανομή των ευθυνών

Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ

Η ενδεκάμηνη, δύσκολη κυοφορία του πορίσματος, στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens, φτάνει την Πέμπτη στο τέλος της, με πρόταση για παραπομπή πολιτικών προσώπων σε προκαταρκτική για περαιτέρω έρευνα.

Εντονες συζητήσεις θα γίνουν στο παρασκήνιο πριν καταλήξει στο πόρισμά της η Εξεταστική για τη Siemens.

Μένει ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα σε ποιον αριθμό θα κάτσει η μπίλια. Σε πόσους και ποιους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς θα αποδοθούν ευθύνες για εμπλοκή στο σκάνδαλο. Τον ρόλο της… μαμής έχουν αναλάβει, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ο Κ. Τζαβάρας από την Ν.Δ., οι οποίοι διαβουλεύονται σε καθημερινή βάση.

Ο τοκετός, που αναμένεται να στείλει στην προκαταρκτική 10-15 πρώην υπουργούς, αποδεικνύεται πολύ δύσκολος, καθώς εμφιλοχωρούν σκοπιμότητες που σχετίζονται με το πολιτικό στάτους των εν λόγω προσώπων στα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και τη βαρύτητα που η κάθε πλευρά δίνει στον καθένα απ’ αυτούς.

Το πρωτοφανές, στα μεταδικτατορικά χρονικά, γεγονός της σύμπλευσης των δυο κομμάτων εξουσίας, σε βαθμό που οδηγεί στην έκδοση κοινού πορίσματος ως προς τα πραγματικά περιστατικά, δεν φτάνει ώς την ομοφωνία στα προς παραπομπή πρόσωπα. Παρ’ ότι όλες οι πλευρές παραδέχονται πως με την καταγραφή των «πραγματικών περιστατικών» τεκμηριώνονται ευθύνες και ταυτοποιούνται πρόσωπα, στο «διά ταύτα», δεν «τα βρίσκουν». Το έργο τους καθίσταται δυσκολότερο και εξαιτίας της αδυναμίας, της Εξεταστικής και της Δικαιοσύνης, να ανακαλύψουν λογαριασμούς με μαύρο χρήμα πολιτικών. Εξαίρεση ο Τ. Μαντέλης.

Το πρόβλημα των παραπομπών, από πλευράς Ν.Δ., εντοπίζεται, κυρίως, στο ότι για τρεις από τους πρώην υπουργούς της δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που τους αποδίδονται, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην κατηγορία αυτή βρίσκεται μόνο ο Τ. Μαντέλης, στον οποίο έχει απαγγελθεί από την Δικαιοσύνη κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τούτο σημαίνει ότι το κατ’αυτήν «πράσινο» σκάνδαλο, κινδυνεύει να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με τρεις «γαλάζιους» και έναν «πράσινο».

Η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ωστόσο, θα συνεχιστεί ώς την Πέμπτη, οπότε έχει οριστεί η τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, για τις τελικές επίσημες πινελιές και την κατάθεσή του. Ως τότε, προγραμματίζονται και ενδοκομματικές συνεδριάσεις, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις με αντάρτικες φωνές. Πληροφορίες θέλουν, στο μεν ΠΑΣΟΚ να έχουν αποτραπεί οι διαφοροποιήσεις, ενώ στη Ν.Δ. να είναι μόνο ο Π. Καμμένος που επιμένει σε προτάσεις που δεν βρίσκουν σύμφωνους τους συναδέλφους του.

Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξουν ενστάσεις για πρόσωπα και δεν θα προκύψουν ανατροπές. Στις συνεδριάσεις της Εξεταστικής αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν τις θέσεις τους και τα μικρά κόμματα. Ο Θ. Παφίλης του ΚΚΕ έχει ετοιμάσει ήδη δικό του πόρισμα, ενώ ο Κ. Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ, όπως και ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκδώσουν πόρισμα. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι περιμένει να δει τι θα προταθεί και αναλόγως θα τοποθετηθεί.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι πληροφορίες συνέκλιναν υπέρ της συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., για τα κομματικά ταμεία, με αναφορά στις δηλώσεις Σίκατζεκ, ότι δόθηκαν χρήματα στα δυο κόμματα εξουσίας αλλά και στην κατάθεση Θ. Τσουκάτου. Θα επισημαίνεται όμως ότι δεν «επιβεβαιώνονται οι εισροές από τα κόμματα».

Οι παραπομπές σχετίζονται κυρίως, με τις συμβάσεις ΟΤΕ, ΟΣΕ και C4Ι:

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για τέσσερις δικούς του, πρώην υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών και έξι έως οκτώ της Ν.Δ. (Οικονομικών, Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών).

Η Ν.Δ. προσθέτει στους παραπεμπόμενους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ έναν πρώην υπουργό Αμυνας, ενώ σε ό,τι αφοράτους δικούς της, οι απόψεις δεν συγκλίνουν ακόμη. Αισθάνονται μεν απελευθερωμένοι όσον αφορά πρόσωπα που δεν βρίσκονται πλέον στις τάξεις τους, προβληματίζονται όμως έντονα για όσους είναι ενεργοί στο κόμμα. Ειδικότερα, η Ν.Δ. επιμένει στην παραπομπή πρώην υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ για τον οποίο, όμως, από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, λέγεται ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να τεκμηριώσουν οποιαδήποτε κατηγορία και καλούν τους συναδέλφους τους της Ν.Δ. να τους δώσουν.

Στο κυβερνητικό κόμμα αντιμετωπίζουν, μετά το φιάσκο της ψηφοφορίας στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ένα πρόσθετο πρόβλημα. Υπό το φόβο της καταψήφισης της πρότασης για προκαταρκτική, προσπαθούν, λένε, να τεκμηριώσουν κάθε παραπομπή, με έγγραφα και καταθέσεις που έχουν περιέλθει στην επιτροπή.

Η γκάμα του κατηγορητηρίου πάντως είναι μεγάλη. Από απλές πολιτικές ευθύνες, έως ενδείξεις για λάθηπαραλείψεις καιπαράβαση καθήκοντος, που θεωρούνται πλημμέλημα, αλλά και απιστία, που αποτελεί κακουργηματική πράξη. Τα αδικήματαθα περιγραφούν, αλλά δεν θα γίνει αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα.

Ωραία; Ωραία. Το διάβασες; Το διάβασες.

Τώρα; τι θα κάνεις;

Το διάβασες. Το λέει. Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται: Κακουργηματικές πράξεις, Απιστία, Παράβαση καθήκοντος – αλλά δεν τα βρίσκουν λέει στα πρόσωπα. Είναι διαφορετικά λέει τα μεγέθη λέει. Γιατί εσύ τρεις και εγώ τέσσερις λέει.

Τα διάβασες. Νάτα. Μπας και θέλεις να μάθεις που πήγαν τα λεφτά; Μήπως θέλεις να μάθεις γιατί οι πέντε,έξι τελευταίοι νόμοι που ψηφίζονται στην βουλή γίνονται σε συνεργασία με τραπεζίτες; Μήπως θέλεις να μάθεις γιατί όταν μιλάει η Σακοράφα για λογιστικό έλεγχο οφειλών χειροκροτάει μόνο ένας; Μήπως θέλεις να μάθεις γιατί η απαλλαγή ακόμα και μη βουλευτών έχει ΕΞΙ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΤΑ και ΔΙΑΚΟΣΙΟΥΣ ΥΠΕΡ;

Νάτα. Εδώ είναι. Μπροστά σου. Ορίστε. Ανέβα λίγο, και δες τα bold. Εκεί είναι, όλα. Δεν κρύβεται κανείς. Δεν σου λέει κανείς ψέμματα: Νάτο. “Γιατί εσύ έναν και εγώ τέσσερις”. “Να το κουβεντιάσουμε”. “Να το συμφωνήσουμε”. “Να μην έχουμε αντάρτες”.

Σου λέει κανείς ψέμματα; όχι. Σου λέει κανείς η απόφαση είναι με βάση την δικαιοσύνη; όχι. Σου λέει κανείς μήπως ότι υπάρχει κάθαρση; διαφάνεια; όχι ρε φίλε, νάτο.

Με μαύρα και άσπρα γράμματα. Η Ελευθεροτυπία είναι, όχι η Athens Indymedia. Δηλαδή, φαντάσου! Νάτο ρε φίλε, ζυμωμένο, ωραίο, με τις διαφημίσεις του μέσα, με όλα. Δηλαδή τι θέλεις να στο πει, ποιος θέλεις να στο πει, ο Καπουτζίδης για το καταλάβεις; Ο Ρουβάς; Η Μανωλίδου; Ποιος θέλεις να στο πει πιο επίσημα, η Ρούλα;

Νάτο. Μπροστά σου.

Κατεβάζουν τα βρακιά τους, και λένε, από κάθε επίσημη πηγή, νάτο. Πάρτο, φάτο. Θα τα βρούμε. Υπάρχουν ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, και εμείς συζητάμε. Λέμε ναι αυτός – αλλά όχι και αυτός, γιατί στο βάρος θα κερδίζετε εσείς.

Σοβαρά στο λένε ρε, κοίτα την ημερομηνία. Δεν είναι πρωταπριλιά: Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011.

Τι φώναζες; να καεί τι; δεν θυμάμαι. Η βουλή ήταν, η Μαρφίν ήταν, τα μάφιν στο μάστερ σεφ / σχώρα με, δεν θυμάμαι. Πάντως κάτι φώναζες γιατί θα δουλεύεις λέει, τρία χρόνια λέει, δοκιμαστικός. Άμα θέλει σε διώχνει. Τι; δεν σ’ αρέσει; Α, λυπάμαι. Νάτο.

Θα σε συλλαμβάνει λέει, ο κάθε άρχων της αρχής λέει, έπειδή έτσι νομίζει. Θα σε βαράει, θα σε γδύνει στο τμήμα, και μετά θα σου λέει – συγνώμη, λάθος. Δεν σ’ αρέσει ούτε και αυτό; Λυπάμαι. Νάτο.

Μήπως σ’ αρέσει που θα σου κόβουν ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΣΟΥ για να τα παρακρατήσουν στο τέλος και να μην σου δώσουν 13ο, ή 14ο μισθό; όχι;

Πες μου ότι δεν σ’ αρέσει που θα σου λένε μαζί τα φάγαμε. Ή που θα σε φορτώνουν ως ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΕΔΩ, όποιος και να είσαι, κάθε φορά άλλος – φορτηγατζής, φαρμακοποιός, βενζινάς, δημόσιος υπάλληλος, αγρότης, ταξιτζής – μόνο για το διάστημα που διαμαρτύρεσαι όμως, ε; μετά θα είναι άλλος ο μεγάλος ΚΑΚΟΣ.

Ε, ούτε και αυτό σ’ αρέσει; Όχι;

Νάτο.

Ωραίο, τυπωμένο, με καθαρά γράμματα, λέει τα βρίσκουνε, μετράνε τις δυνάμεις τους, μωρέ μήπως να είναι τόσοι και να μην είναι τόσοι, μην τυχόν αδικηθεί η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ.

Δεν με πιστεύεις; να, πάρτο online. Θα στο δώσω και έντυπο, άμα θες. Θα στην αγοράσω, να το κολλήσεις στον τοίχο σου.

Και τα λένε σοβαρά αυτά, ε; Δεν στα λέει ο Κανάκης, ή ο άλλος που λατρεύεις να μισείς, ο Λαζόπουλος: Η εφημερίδα στα λέει. Σοβαρή εφημερίδα. Με κοινοβουλευτικούς συντάκτες που πάνε τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό της βουλής, και, να δεις πως τους είπανε, αχάριστους νομίζω οι άνθρωποι της βουλής με τους 17 μισθούς και τα οχτακόσια μπόνους.

Νάτο ρε φίλε, νάτο. Ανέβα, διάβασέ το, αφομοίωσέ το, δες τις μικρές λεξούλες που μόνο μικρές δεν είναι, κανονικές – μην είναι και μεγαλύτερες, και λένε “σκοπιμότητες”, “πολιτικό στάτους” -copy paste τα κάνω, δεν σου κάνω πλάκα τώρα- “δεν «τα βρίσκουν»”, “συμφωνία”, “ισορροπία”.

Νάτο. Τι θα κάνεις τώρα; Γιατί στο λέω: άμα δεν κάνεις τίποτα, άμα δεν βγεις στους δρόμους, άμα δεν γίνει εδώ Τυνησία, τότε μαζί θα τα φάγαμε. Στο λέω να το ξέρεις. Αυτοί τους αστακούς, και εμείς τις ροχάλες τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s