Το ταξίδι

– Είπες ότι το να ταξιδέψω είναι σημαντικό. Γι’ αυτό όμως θα πρέπει να εγκαταλείψω τα πάντα για κάποιο καιρό: οικογένεια, δουλειά, υποχρεώσεις. Και δεν ξέρω αν, όταν επιστρέψω, τα βρω ίδια.

– Όντως, ελπίζω να μη τα βρεις.
– Οπότε θα πρέπει να ρισκάρω να χάσω όλα όσα έχω κατακτήσει μέχρι τώρα;

– Να χάσεις τι; Ο άνθρωπος έχει μόνο την ψυχή του να χάσει ή να κερδίσει. Εκτός από τη ζωή του, δεν έχει τίποτα. Οι προηγούμενες ή οι επόμενες ζωές δεν έχουν σημασία – προς το παρόν ζεις αυτή τη ζωή, και θα έπρεπε να το κάνεις με σιωπηλή κατανόηση, χαρά και ενθουσιασμό. Αυτό που δεν πρέπει να χάσεις είναι ο ενθουσιασμός σου.

– Μα, έχω μια γυναίκα, την οποία αγαπάω.

– Αυτή είναι η πιο κοινή δικαιολογία, και η πλέον ανόητη.
Η αγάπη ποτέ δεν εμπόδισε τον άνθρωπο να ακολουθήσει τα όνειρα του. Εαν πραγματικά σε αγαπάει, θα θελήσει το καλύτερο για εσένα. Ούτως ή άλλως δεν έχεις μια γυναίκα που αγαπάς. Η γυναίκα δεν είναι δική σου. Αυτό που είναι δικό σου είναι η ενέργεια της αγάπης την οποία κατευθύνεις προς αυτή. Αυτό μπορείς να το κάνεις από οπουδήποτε.

– Και τι γίνετε αν δεν έχω τα λεφτά για το ταξίδι;
– Το να ταξιδεύσεις δεν είναι πάντα ζήτημα χρημάτων, αλλά κυρίως κουράγιου. Πέρασες μεγάλο μέρος της ζωής σου ταξιδεύοντας τον κόσμο σαν hippie: τι χρήματα είχες τότε; Τίποτα. Μέτα δυσκολίας μπορούσες να αγοράσεις τα εισιτήρια, και παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι ήταν μερικά από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής σου – τρώγοντας άσχημα, κοιμώμενος σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ανήμπορος να επικοινωνήσεις επειδή δεν γνώριζες τη γλώσσα, αναγκασμένος να βασίζεσαι σε άλλους απλά και μόνο για να μπορέσεις να βρεις ένα μέρος για να περάσεις το βράδυ.

Το Ταξίδι είναι ιερό. Η ανθρωπότητα ταξιδεύει από την αυγή του χρόνου σε αναζήτηση τροφής, στέγης και καλύτερων συνθηκών. Πολλοί λίγοι άνθρωποι κατάφεραν να κατανοήσουν τον κόσμο χωρίς να αφήσουν το σπίτι τους. Όταν ταξιδεύεις – και δε μιλάω για τουρισμό, αλλά για τη μοναχική εμπειρία του ταξιδιού – τέσσερα σημαντικά πράγματα συμβαίνουν στη ζωή σου:

α) Είσαι σε διαφορετικό μέρος, άρα όλα τα τείχη προστασίας σου δεν υπάρχουν. Όταν ξεκινάς αυτό είναι τρομακτικό, αλλά μόλις προχωρήσεις, το συνηθίζεις και ανακαλύπτεις πόσα ενδιαφέροντα πράγματα υπάρχουν πέρα από τους τοίχους της αυλής σου.

β) Εφόσον η μοναξιά μπορεί να είναι μεγάλη και καταθλιπτική, γίνεσαι πιο ανοικτός προς ανθρώπους με τους οποίους κανονικά δε θα αντάλλασσες ούτε κουβέντα στο σπίτι – σερβιτόρες, άλλους ταξιδιώτες, το προσωπικό του ξενοδοχείου, τον διπλανό σου στο λεωφορείο.

γ) Αρχίζεις να βασίζεσαι στους άλλους για τα πάντα: από το να βρεις ξενοδοχείο ή να αγοράσεις κάτι έως το να μάθεις πότε φεύγει το επόμενο τραίνο. Αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι δεν είναι κακό να βασίζεσαι σε άλλους – αντιθέτως είναι ευλογία.

δ) Μιλάς σε μια γλώσσα την οποία δεν κατανοείς, χρησιμοποιείς χρήματα την αξία των οποίων δεν ξέρεις και περιπλανάσαι σε δρόμους για πρώτη φορά. Ανακαλύπτεις ότι το παλιό σου “Εγώ” με όλα όσα έχει μάθει είναι παντελώς άχρηστο μπροστά σε όλες αυτές τις νέες προκλήσεις, και αρχίζεις να ανακαλύπτεις ότι, θαμμένο βαθιά στο υποσυνείδητο σου, βρίσκετε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον και περιπετειώδες, κάτι ανοικτό στον κόσμο και σε νέες εμπειρίες.

“Το να ταξιδεύεις είναι η εμπειρία του να σταματάς να είσαι το άτομο που προσπαθείς να είσαι, και να γίνεσαι το άτομο που πραγματικά είσαι.”

Paulo Coelho

Warrior of the Light – Volume 2 (2008)

Μτφ.- Aπόδοση: Κ. Π.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s