Τον καιρό εκείνο

– Σσσσσ!
Μη μιλάτε, περνάει απ’ έξω η περίπολος!
Αποσύνδεσε το internet και κλείσε τους υπολογιστές!

Βαριά βήματα ακούστηκαν έξω από το διαμέρισμα, περνούσε η περίπολος, όπως κάθε βράδυ. Τα καλυμμένα παράθυρα είχαν κάποιες τρύπες που τους επέτρεπαν να βλέπουν έξω. Μιας και δούλευαν με κλειστά τα φώτα δεν γινόντουσαν αντιληπτοί, αλλά οι ίδιοι μπορούσαν να παρακολουθούν το δρόμο εύκολα.
Κράτησαν την ανάσα τους καθώς τα βήματα πλησίασαν, και ξεφύσησαν αφού τα άκουσαν να απομακρύνονται
Ο Γιάννης έτρεμε, ήταν νέος στην ομάδα, και πιτσιρικάς. Μόλις δεκαέξι χρονών, αλλά μάγος στην κρυπτογράφηση δικτύων και επικοινωνιών Πραγματικά απίθανο ταλέντο, που σε άλλες εποχές θα γινόταν δεκτός στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου πανεύκολα. Σε άλλες εποχές. Τώρα ήταν αναγκασμένος να κρύβεται σε κρύα διαμερίσματα όπως και οι υπόλοιποι της ομάδας. Είχε μείνει στο δρόμο, όταν συνέλαβαν τους γονείς του και τους έδιωξαν από το διαμέρισμα λόγω χρεών.
Το μόνο που είχε καταφέρει να πάρει μαζί του ήταν ο υπολογιστής του και ένα σακίδιο με hardware ιδανικό για κρυπτογράφιση.
Όπως και οι υπόλοιποι, θεωρείτο ύποπτος, αν και μέχρι στιγμής είχε αποφύγει τα προβλήματα με το νόμο. Αλλά σαν πρώην blogger, ήταν εν δυνάμει επικίνδυνος.


Μέσα στο παλιό διαμέρισμα, μαζί με το Γιάννη, ήταν ο Γιώργος και ο Κώστας, πιο έμπειροι και ήδη “σεσημασμένοι”. Στα 23 και οι δύο, είχαν στιγματιστεί από τη δράση τους στο Πανεπιστήμιο, όταν ξεκίνησαν όλα. Αρχικά με τη δράση τους διαδικτυακά, αργότερα οργανώνοντας μια πρώιμη μορφή αντίστασης. Αν και στη φάση εκείνη, μάλλον αντίδραση θα το έλεγες, αλλά εφόσον η υπόλοιπη κοινωνία παρακολουθούσε παγωμένη, οι ιστορικοί του μέλλοντος θα τους ονόμαζαν “πρωτεργάτες της αντίστασης”. Αν έβγαιναν ζωντανοί απ’ όλο αυτό.

Τα πάντα είχαν αλλάξει μέσα σε τρία χρόνια.

Μετά την οικονομική κρίση του 2008-2011, η Ευρωπαική Ένωση είχε καταρρεύσει, και οι κατά τόπους κυβερνήσεις είχαν παραδοθεί σε μια οικονομική διευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Αρχικά είχε παρουσιαστεί σαν ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά πολλή γρήγορα τα πράγματα εκτροχιάστηκαν Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο κόσμος υπέφερε από τη λιτότητα, αλλά μετά το 2012, όλα έγιναν χειρότερα, Με πρόφαση την προστασία του Ευρώ, πάρθηκαν σκληρότερα μέτρα. Η αστυνόμευση, που ήδη από τα προηγούμενα χρόνια είχε αυξηθεί δραματικά, διπλασιάστηκε, με την εφαρμογή ενός είδους στρατιωτικού νόμου ο οποίος μετέτρεψε εν μία νυκτί το στρατό σε αστυνομική δύναμη.
Στην αρχή είχαν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις, αλλά με αρκετές συλλήψεις και δύο τρείς “ατυχείς” θανάτους πολιτικών και ακτιβιστών, είχαν σωπάσει όλες οι κοινωνικές ομάδες.
Όσοι μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν δουλειά αναγκάστηκαν να δουλέψουν με ελαστικό ωράριο, ώστε να μπορούν να δουλέψουν στο πόστο τους και οι άνεργοι, πάλι σαν ημιαπασχολούμενοι, με την πρόφαση της μείωση της ανεργίας. Ο πραγματικός λόγος, ήταν η καταγραφή και ο έλεγχος, μια και σε όλους τους χώρος εργασίας είχαν στηθεί συστήματα παρακολούθησης, και φυσικά μυστικοί αστυνομικοί. Εκείνες τις πρώτες εβδομάδες,  “παραιτήθηκε” πολύ κόσμος, και άλλοι τόσοι είχαν ατυχήματα.
Μέσα σε πέντε εβδομάδες όλη η Ευρώπη ήταν υπό κατόχη, αλλά αυτή τη φορά ο εχθρός ήταν “αόρατος”. Η κυκλοφορία απαγορεύτηκε, και η φτώχεια έγινε νόμος, με σκοπό πάντα την εξυγίανση.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, και μέσω ενός κρυφού social network γνωρίστηκαν και οι τρείς φίλοι μας. Πολύ γρήγορα βρέθηκαν, και άρχισαν τη δράση τους. Αρχικά τυπώνοντας αφίσες και φυλλάδια, αργότερα μιλώντας στον κόσμο. Αλλά όταν η αστυνόμευση έγινε απόλυτη, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν: στο internet.
Πρώτα μοιράζοντας το υλικό τους online μα αργότερα, κάνοντας κυβερνοεπιθέσεις σε κρατικούς οργανισμούς και καταστρέφοντας αρχεία παρακολούθησης.
Στους 9 μήνες από την κατάρρευση της Ευρώπης, είχε συγκεντρωθεί ένα τεράστιο σε όγκο αρχέιο, στο οποίο ήταν καταχωρημένος  κάθε πολίτης και οι απόψεις του.

Σε μια τέτοια αποστολή βρίσκονταν και τώρα, κρυμμένοι σε ένα διαμέρισμα, δίπλα από το κτίριο της ασφάλειας και έχοντας ήδη εισχωρήσει στο κεντρικό δίκτυο. Είχαν μέχρι στιγμής καταφέρει να περάσουν στα δύο από τα τρία σημεία ελέγχου του server χωρίς καν να γίνουν αντιληπτοί, αλλά το τελικό επίπεδο ασφαλείας ήταν πολύ υψηλό και δύσκολο να εισχωρήσουν, δίχως να αφήσουν ηλεκτρονικό ίχνος. Από τη στιγμή που θα έμπαιναν θα σήμανε συναγερμός σε όλο το κτίριο της ασφάλειας, και θα είχαν κάτι λιγότερο από είκοσι λεπτά, πρωτού εντοπιστεί η θέση τους και συλληφθούν.

Μεγάλο το ρίσκο, και εξαιρετικά επικίνδυνο, αλλά άξιζε. Μέσα σε αυτά τα είκοσι λεπτά, θα είχαν το χρόνο να σβήσουν όλο αυτό το αρχείο, και με λίγη τύχη, να διαφύγουν αρκετά μακρυά.

Η ώρα ήταν έντεκα και μισή, σε 15 λεπτά θα άλλαζε η ασφάλεια βάρδια, και θα υπήρχε αυτό το κενό. Τα πάντα ήταν έτοιμα, και τέλεια οργανωμένα. Αυτό θα ήταν και το μεγαλύτερο διαδικτυακό τους χτύπημα, μετά από αυτό θα μπορούσαν να νιώσουν ελεύθεροι να κυκλοφορήσουν και να προχωρήσει η αντίσταση στα σχέδια της, χωρίς το φόβο της Ασφάλειας.

Και τότε, χτύπησε η πόρτα. Για την ακρίβεια, έσπασε. Ένας πυκνός καπνός γέμισε το χώρο, και οι τρείς τους βρέθηκαν να πνίγονται, και να κλαίνε. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, είχαν συλληφθεί και είχαν μεταφερθεί δίπλα, στα υπόγεια της ασφάλειας.

Κανείς δεν έμαθε τι απέγιναν.

Η δράση τους και η ύπαρξη τους διαγράφηκε. Μονάχα τρείς μήνες μετά, κάποιος έλαβε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, που περιέγραφε την ιστορία τους, και το τι σκόπευαν να κάνουν. Μαζί με αυτό, ένα αρχείο παρακολούθησης, και μερικά βίντεο, που τους έδειχναν υγιείς και καλοντύμενους. Στο ένα βίντεο, ο Γιάννης ήταν στημένος σε ένα ATM και σήκωνε λεφτά από ένα λογαριασμό μισθοδοσίας. Το χαρτί έγραφε “Μισθοδοσία Νεοσυλλεκτου Στρατιώτη Ασφαλείας”. Στο επόμενο βίντεο, ο Κώστας ήταν στην ουρά, προκειμένου να εκδώσει την νέα υποχρεωτική πιστωτική κάρτα.

Δεν μπορούσα να καταλάβω το συνδυασμό του κωδικοποιημένου μηνύματος τους και της δράσης τους, σε συνδυασμό με αυτά τα βίντεο. Μέχρι που έσπασε η πόρτα μου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s